ایمنی از حریق در ساختمان به کمک تحقیق، طراحی و مدیریت می گردد. دامنه مطالعاتی آن بسیار وسیع و شامل علوم مختلف و رشته های گوناگون است. علاوه بر علوم فنی و تجربی در صنعت و ساختمان، از علوم اداری، روان شناسی، جامعه شناسی و دانشهای مشابه نیز استفاده می شود که هر یک به نحوی و اندازه ای در آن سهیم هستند. برای دستیابی به ایمنی از حریق از سه راه می توان اقدام کرد.
در عمل، با علم و آگاهی به اینکه حریقها چگونه بروز می کنند، چطور گسترش می یابند و به چه نحو می توان آنها را کنترل و خاموش نمود. از طریق انجام برنامه هایی جداگانه برای فراهم نمودن ایمنی اقدام می شود.
الف) تدوین و اجرای استاندارد ها و آیین نامه های پیشگیری از بروز حریق این گروه برنامه ریزیها شامل تمام ملزومات و اقداماتی است که به نحوی موجبات آتش سوزی و بروز حریق را از میان بردارند. فعالیتهایی مانند کوششهای تحقیقاتی و تعلیماتی پیرامون مسائل جگوناگون آتش گیری و آتش سوزی، تهیه و تنظیم و آموزش توصیه ها و پیشگیرها، توسعه روشهای اداری و خدمات اداری و خدمات ایمنی و به طور کلی تمام اقداماتی که در مجموع به خاطر روبه رو نشدن با آتش سوزی به کار می روند، از این زمره اند. این گروه فعالیتها معمولاً در مراکزی مانند دانشگاهها آزمایشگاههای آتش و حریق شناسی، سازمانهای پژوهشهای علمی و صنعتی، موسسه های تحقیقاتی و تهیه استاندارد و گاهی شرکتهای بیمه آتش سوزی انجام می گیرد. این اقدامات همگی زیز عنوان ممانعت از حریق نام برده می شوند.
ب) تدوین و اجرای استانداردها و آیین ناممه های ساختمانی محافظت در برابر حریق به طور کلی، این کوششها به منظور فراهم نمودن شرایطی از پیش بررسی، تدارک و طرح می شوند تا در صورت وقوع حریق، تلفات و زیانهای جانی و مالی ناشی از آتش سوزی به کمترین مقدار برسد. این طرز عمل که در حقیقت نوعی مواجه شدن با حریق به شکل ساکن و غیر عامل است، در جهت محافظت مواجه شونده ها ( اعم از انسان، ساختمان و غیره) و همچنین کنترل و جلوگیری از رشد، گسترش و ادامه آتش سوزی به کار گرفته می شود. این دور اندیشیها در قلمرو و موضوع فعالیت موسسه های تحقیقاتی ممانعت از حریق نیست و بیشتر در حوزه فعالیت سازمانهایی است که بر صنعت ساختمان و ساخت نظارت دارند. اصطلاح محافظت در برابر حریق[1] در اینجا مترادف با افزایش ایمنی، قابلیت، استعداد، تأثیر پذیری و مقدار مقاومت مواجه شونده در برابر آتش سوزی و گسترش حریق به کار می رود.
[1] - در این گزارش به این گروه از کوششها اصطلاحاً اقدامات حفاظت از حریق هم گفته شده است، واژه انگلیسی آن که fire protection است، اغلب به معنی عام و به جای ایمنی از حریق safety from fire نیز به کار می رود.
1- ایمنی از حریق در ساختمان
1-1. کلیات
2-1 کلیات
2-3-2- عملکرد آتش در یک فضای محدود
2-3-3- کنترل هوا و مقدار بار سوخت
2-3-4- کنترل حرارت و تحمل انسان در مقابل گرما
2-3-5 راههای انتقال حرارت
2-3-7 سهولت نسبی آتشگیری مواد سوختنی
2-3-8- مراحل احتراق
2-3-13 گازهای سمی حاصل از حریق
4-1 کلیات
4-2 ایمنی ساکنان ساختمان
4-3 - ایمنی مأموران نجات و آتش نشانی- حفظ ساختمان و محتویات آن
5-1 کلیات
5-2 محافظت تنوره های ساختمان
5-3 دیوارهای حریق
5-12 طبقات زیرین و زیر زمینها
5-13 ساختمانهای بدون پنجره
6-1 کلیات
6-2 حریقهای برخوردی
6-3 عوامل موثر در شدت برخورد
6-4 تعیین فاصله مناسب لازم بین دو ساختمان
6-5 تدابیر کلی محافظت در برابر حریقهای برخوردی
7-1 کلیات
7-2 دسته بندی ساختارها با توجه به ویژگیهای معماری در ایران
7-2-2. ساختار نوع 1تیپ 2-تیپ بناهای مقاوم حریق
7-2-3 ساختار نوع 2- بناهای غیر قابل احتراق
7-3 ضوابط و مشخصات محافظت در برابر حریق از لحاظ ساختار
9-1 کلیات
9-2. ارزیابی مقدار خطرات و تشخیص و تعیین اقدامات مورد نیاز
9-4. طبیعت حریق در ساختمان
9-4-3 چگونگی گسترش آتش و دود
9-5. تدابیر کلی دستیابی به ایمنی جان
شامل 43 صفحه فایل word