مونوگرافی که ترجمه آن تک نگاری است یکی از شیوههایی است که در روش ژرفائی برای مطالعه جوامع محدود مورد استفاده قرار میگیرد . در تک نگاری جوامع کوچک و محدود بطور همه جانبه مورد بررسی قرار میگیرند. بعنوان دیگر تک نگاری توصیفی است ژرف و همه جانبه از کی ده یا یک خانواده یا یک طایفه , بعنوان مثال در تک نگاری یک ده اوضاع اجتماعی , اقتصادی ,جمعیتی و فرهنگی ,نهادها , هنجارها و بطور کلی کلیه جزئیات زندگی مردم روستا مورد بررسی قرار میگیرد.
تک نگاری روستایی را غالباً در مناطقی بکار میبرند که اطلاعات کافی در زمینه ساخت اجتماعی اقتصادی آن مناطق وجود نداشته باشد و در چنین مواردی انتخاب یک ده نمونه و متوسط الحال که ویژگیهایش حتی الامکان معرف جامعه کلی باشد, میتواند طرحی کلی از ساخت اجتماعی اقتصادی منطقه را نشان دهد.
مونوگرافی به معنای مطالعه" واحد موضوعی "نیز آمده است : مونوگرافی که به معنی تحقیق و نگارش یک واحد است, در واقع "واحد موضوعی "را شامل میشود نه واحد جغرافیایی را . با این محدود کردن واحد , محقق میتواند در ا، زمینهای که تبحر دارد به تحقیق و مطالعه بپردازد.
حاصل یک کار تحقیقی در باره روستای تیتکانلو است که از روش مونوگرافی درجامعه شناسی روستایی استفاده شده است.جامعه شناسی روستایی علمی است که به بررسی شکلبندیهای اجتماعی و فرهنگی در روستاها میپردازد. روستا نشینی در مفهوم وسیع آن پدیده ای است که بیشتر به کشورهای توسع نیافته یا جهان سوم تعلق دارد.تقریبا 62درصداز کل جمعیت جهان را روستا نشینان تشکیل می دهند که درصد آن در ممالک توسعه یافته 10و در آفریقا و آسیا به 76و در ایران به 44میرسد. با توجه به این درصد جمعیت روستایی در ایران ،روستاها از نظر اقتصادی و اجتماعی اهمیت فراوان داردو ما بخاطر بهبود بخشیدن روشهای تولید و توزیع و بهره برداری از محصولات کشاورزی از یکسو و نوسازی اجتماعی فرهنگی روستاها ازسوی دیگر به اهمیت شناخت آنها پی میبریم.از طرف دیگر روستاها بعد از جامعه عشایری پایه زندگی شهرنشینی را تشکیل داده و از دیر باز تامین کننده نیازهای اساسی و اولیه از قبیل خوراک و پوشاک بوده و در واقع استقلال کشور وابسته به روستاهاست. همچنین روستا محل تامین نیروی انسانی بخشهای صنعت و خدمات در شهرهااست.هانری مندراس جامعه شناس فرانسوی از میان روشهای تحقیق در جامعه شناسی روستایی روش مونوگرافی را بارورترین روش تحقیق در جامعه شناسی میداند
مهمترین گام در هر تحقیق علمی انتخاب و تعریف صحیح از موضوع می باشد .
همان طور که گفته شد مونوگرافی یا تگ نگاری بررسی عمیق و همه جانبه ی یک مجموعه ی اجتماعی می باشد و ما در این جا مونوگرافی روستای تیتکانلو را داریم که وضع جغرافیایی،جمعیت،سواد، بهداشت،اداب و رسوم ،شیوه ی معیشت،اقتصاد،شغل ها،نوع مسکن،لباس و مراسم های مختلف آن و.... مورد بررسی قرار می دهیم واین کار سبب می شود این روستا در میان مردم شناخته شود.
در واقع با شناسایی توانایی های بالقوه روستا و تلاش در جهت شکوفایی آن در مسیر توسعه درون زا گام برداشته وعدم توسعه یافتگی روستا ها وبوجود آمدن مشکلات در این محیط موجب عدم توسعه یافتگی درون زا در نتیجه شاهد مشکلات در این محیط موجب عدم توسعه یافتگی در روستا ها و بوجود آمدن مشکلات در محیط شهر وروستا خواهیم بود .که یکی از راههای شناسایی این توانایی های بالقوه جهت یک برنامه ریزی درست ومدرن استفاده از شیوه مونوگرافی می باشد .
هدف تحقیق
انگیزه و هدف تحقیق در این روستا (شهر تازه تاسیس تیتکانلو ) این است که با آداب و رسوم، ادبیات عامه، باورها، اعتقادات و...رایج و فراموش شده آنها آشنا شده و باثبت کردن آنها دیگران را نیز آشنا سازیم.اما از آنجا که هیچ برنامه ریزی برای روستا ها بدون شناخت ومطالعات نسبی آنطور که باید وشاید نتیجه نخواهد داد لذا مطالعات دقیق وهمه جانبه روستا ها برای توسعه یک امر مهم وضروری به نظر می رسد؛
در این مونوگرافی اهدافی تعیین شده حول محور های ذیل قابل بررسی می باشد: .
- شناخت توصیفی وتحلیل بیشتر روستا از طریق عناصر فرهنگی وآداب ورسوم مردم
- آشنایی با موقعیت جعرافیایی روستا
- شناسایی مشکلات روستا و روستاییان با توجه به اینکه تازه نام شهر به خود گرفته ولی شکل واقعی شهر را هنوز پیدا نکرده است.
- معرفی روستا (شهر تازه تاسیس تیتکانلو) از تمام ابعاد اجتماعی ، تاریخی ، اقتصادی ، فرهنگی ، از طریق یک مطالعه عمیق وهمه جانبه
- شناسایی توانایی های بالقوه روستا جهت سرمایه گزاری وسیاست گذاری بخش دولتی وغیر دولتی وخلاصه کلام اینکه تلاش برای شناسایی شرایطی که داشته ، دارد و در آینده می تواند داشته باشد .
اهمیت وضرورت
همان طور که ما شاهد هستیم در روستا ها آداب و رسوم، اعتقاد ها و باورها و نوع پوشش و... تغییر کرده است و بعضی از آداب ورسوم ها رو به فراموشی رفته است و دیگر به چشم نمی خورد وبه غیر از تعاریف عده ای از اهالی روستا که جز افراد کهن سال و میان سال هستند باقی مانده است و کمتر به آنها توجه می شود.
بنابراین با جمع آوری تعاریف همین افراد و ثبت آنها شاید باعث شود فرهنگ ها و آداب و رسوم فراموش شده بار دیگر احیا شود و مورد استفاده قرار گیرد.
فهرست مندرجات:
فصل اول :
مقدمه
بیان مسئله
هدف
اهمیت وضرورت
فصل دوم:
مونوگرافی چیست
تاریخچه مونوگرافی در جهان
تاریخچه مونوگرافی در ایران
پیشینه
فصل سوم: شناسایی کلی روستا
الف ) شناسایی محیط جغرافیایی
ب)تاریخچه ده
فصل چهارم : سیمای ده
فصل پنجم : جمعیت شناسی ده
الف ) ساخت جمعیت
ب ) حرکات جمعیت
فصل ششم : ساخت ونظام اجتماعی روستا
فصل هفتم : مالکیت وتحول آن
فصل هشتم : نهادهای اجتماعی
الف ) خانواده
ب ) تعلیم و تربیت
ج ) مراسم مذهبی
د) گذران اوقات فراغت
فصل نهم : ساخت اقتصادی ده
الف ) تولید
ب ) عوامل تولید
ج ) شیوه مبادلات
فصل دهم : شیوه های بهره برداری از زمین
فصل یازدهم : سازمانها و تأسیسات روستا
فصل دوازدهم : رفتارهای اجتماعی و فرهنگ مردم
فصل سیزدهم: غذا های سنتی
نتیجه گیری وپیشنهاد
منابع:
شامل 152 صفحه فایل WORD قابل ویرایش
دانلود تحقیق مونو گرافی ( روستا) شهر تازه تاسیس تیتکانلو