1-بادیان و کاهش گرگرفتگی در یائسگی
براساس نتایج حاصل از یک پژوهش، عصاره گیاه دارویی "بادیان" یا "انیسون" در کاهش دفعات و شدت گرگرفتگی زنان یائسه موثر است.
به گزارش ایسنا؛ این پژوهش با هدف تعیین اثر عصاره بادیان یا انیسون در کاهش گرگرفتگی یائسگی توسط فاطمه ناهیدی و همکارانش در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است.
این مطالعه بر روی 72 زن یائسه که از گرگرفتگی شکایت داشتند و به مراکز بهداشتی درمانی مختلفی در شهر و روستاهای قزوین مراجعه می کردند، انجام شد.
نمـونه ها از طریق پرونـده های موجود در مراکز بهداشتی درمانی انتخاب و با شکل تصادفی به دو گروه 36 نفره دارو ( روزانه سه کپسول حاوی 100 میلی گرم عصاره انیسون ) و دارونما ( 330 میلی گرم نشاسته) با طول مدت مصرف چهار هفته تقسیم شدند.
دو هفته قبل از مصرف دارو شدت، تعداد گرگرفتگی و نوع مواد غذایی مصرفی از طریق پرسشنامه و فرم اطلاعاتی اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج در درون گروه ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته های آماری نشان می دهد تعداد و شدت گرگرفتگی روزانه قبل از درمان در گروه انیسون در هفته چهارم پس از درمان کاهش یافت، اما در گروه دارونما میانگین تعداد و شدت گرگرفتگی تغییر معنی داری نکرد.
نتیجه گیری نهایی مطالعه حاکی از این است که انیسون یا بادیان در کاهش دفعات و شدت گرگرفتگی زنان یائسه مؤثر است.
پژوهشگران این طرح آموزش انواع درمان های گرگرفتگی به زنان را توصیه می کنند تا آن ها در انتخاب نوع درمان بر حسب پذیرش خودشان آزاد باشند.
هم چنین لازم است با توجه به شیوع بالای گرگرفتگی در زنان یائسه و تأثیر آن بر زندگی خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی این زنان و اختلاف نظرهای موجود در نحوه درمان این مشکل، محققان این بررسی انجام مطالعاتی با طول درمان بیش تر و بررسی زمان عود گرگرفتگی را پیشنهاد می کنند.
2-تخم شوید، موثر در کاهش خونریزی پس از زایمان
بر پایه تحقیقات پژوهشگران: مصرف عصاره تخم سبزی شوید، موجب کمتر شدن میزان خونریزی در ساعات اول و دوم بعد از زایمان می شود.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر عصاره ی تخم شوید خوراکی بر خونریزی بعد از زایمان توسط "میترا مهدویان" عضو دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و جمعی از همکارانش طراحی و اجرا شد.
72 خانم واجد شرایط پژوهش مراجعه کننده به یک مرکز درمانی در مشهد، پس از تکمیل فرم های انتخاب نمونه و مصاحبه و مشاهده، بلافاصله بعد از زایمان و خروج جفت و لخته های داخل رحمی به طور تصادفی 10 واحد اکسی توسین یا 0.018 گرم بر کیلوگرم عصاره تخم شوید خوراکی دریافت کردند. سپس میزان خونریزی دو گروه محاسبه شد.
یافته های حاصل از این بررسی نشان می دهد: میانگین خونریزی در دو گروه تخم شوید و اکسی توسین در ساعت اول و دوم بعد از زایمان از نظر آماری تفاوت معنی داری داشتند.
نتایج نهایی این پژوهش حاکی است: مصرف عصاره ی تخم شوید خوراکی بعد از زایمان سبب کمتر شدن میزان خونریزی در طی ساعات اول و دوم و دو ساعت اول بعد از زایمان در مقایسه با مصرف اکسی توسین می شود، بدون این که عوارض جانبی داشته باشد.
این پژوهش در مجله زنان مامایی و نازایی ایران دانشگاه علوم پزشکی مشهد به چاپ رسیده است.
اطلاعاتی درباره دَم کرده های گیاهی
چه قدر اهل نوشیدنی هستید؟ آب و آبمیوه را می پسندید یا از دم کرده های گیاهی لذت می برید؟ مصاحبه ی زیر با دکتر صالحی سورمقی، استاد دانشکده داروسازی تهران در مورد خواص دم کرده هایی است که امروزه به شکل تی بگ یا چای کیسه ای یا نوشیدنی های خنک آماده، به فروش می رسند.
آقای دکتر! اگر موافق باشید، بحث را از خواص دم کردهها شروع کنیم.
گیاهان دارویی می توانند به اشکال مختلف به صورت فرمولاسیون های دارویی تبدیل شده و مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از این اشکال دارویی به نوع گیاه، نوع ماده موثر، مقاومت مواد در اثر میزان حرارت، حلالیت، پایداری در اثر گذشت زمان و عوامل دیگر بستگی دارد. مثلا برای استفاده از اثری مشخص حتما باید از دم کرده گیاه استفاده کرد، در حالی که برای اثری متفاوت از همان گیاه ممکن است از جوشانده آن استفاده کرد. این مساله به این معنی است که گاه در دم کرده گیاه یک دسته مواد خاص وارد می شوند و بر اثر حرارت بیشتر و جوشاندن مواد دیگر و در نتیجه خواص این دو محصول با هم متفاوت خواهد بود. به عنوان نمونه ای مشهور می توان تفاوت چای دم کرده و جوشانده را مقایسه کرد.
چای دم کرده دارای عطر و طعم دلنشین بوده و دارای خاصیت رفع خستگی است، در حالی که چای جوشیده دارای رنگ سیاه، بو و مزه نامطبوع و خاصیت یبوستآور است چون با جوشیدن چای مقدار زیادی مواد قابض(مواد تاننی) وارد چای شده و ظاهر و باطن آن را تغییر می دهد لذا در استفاده از گیاهان دارویی باید دقت کرد که کدام شکل آن باید تهیه و مورد استفاده قرار گیرد.
برای دم کردن صحیح چه باید کرد؟
اگر قسمت مورد استفاده خرد یا نرم باشد، احتیاج به تغییر شکل ندارد ولی اگر سفت و سخت باشد حتما باید خرد، له و یا پودر شود، سپس به مقدار معینی برداشته و روی آن آب در حال جوش ریخته شود. در ظرف را بسته و به مدت 20 تا 30 دقیقه می گذاریم تا دم بکشد. برای تسریع در این عمل و استخراج بهتر مواد بهتر است ظرف محتوی گیاه و آب جوش را به مدت 10 تا 20 دقیقه روی بخار(روی کتری یا سماور) قرار دهیم، آنگاه صاف کرده و آن را میل کنیم. میزان مصرف گیاه و آب جوش در مورد هر گیاه ممکن است متفاوت باشد.
در بازار چای های کیسهای، با اسانس و رنگ انواع میوه ها مثل آلبالو وجود دارد. مصرف این چای های کیسه ای اشکالی ندارد؟
در رابطه با این موضوع نمی توانم به طور قاطع پاسخ دهم. این نوع از چای های کیسه ای را شرکتهای مختلف تولید می کنند. برخی از آن ها ممکن است طعم یا رنگ مصنوعی داشته باشند. نمونه هایی را باید به آزمایشگاه ارسال کرد، ببینیم طعم و رنگ طبیعی است یا شیمیایی. در صورت استفاده از افزودنی های طبیعی مصرف شان مانعی ندارد.
به طور کلی، شما مصرف چای کیسه ای را توصیه می کنید یا چای خشک را؟
متاسفانه باید گفت اکثر چای های کیسه ای در بازار دارای مواد مصنوعی هستند. شما وقتی یک تی بگ را در آب جوش می اندازید و کمتر از 30 ثانیه رنگ می دهد و بوی چای دارد نمی تواند چای معمولی، طبیعی و خالص باشد.
به طور قطع به آن مواد مصنوعی اضافه شده است، به ویژه چای های کیسه ای خارجی خیلی سریع رنگ می دهد و هر چه چای کیسه ای بیشتر در آب جوش قرار می گیرد، رنگ غلیظ تری ایجاد می کند. چای معمولی ایرانی را اگر در کیسه بریزید و در یک لیوان قرار دهید، 10 دقیقه طول می کشد تا رنگ زرد مایل به نارنجی ایجاد کند.
این موضوع در رابطه با سایر گیاهان دارویی مثل تی بگ نعناع هم صادق است؟
به طور کل در تی بگ ها، گیاه به صورت پودر درمی آید و زمان دم کشیدن آن کوتاه تر می شود. من شکل سنتی را بیشتر توصیه می کنم. بسیاری از مردم هنوز هم دوست دارند دم کرده ها را به شکل سنتی مصرف کنند. مثلا دم کرده گل گاوزبان که به همراه لیموعمانی دارای خاصیت آرام بخش، مقوی قلب و مسکن سرماخوردگی است، اکثرا به صورت سنتی مورد مصرف قرار می گیرد.
خیلی از ما از یک تی بگ برای 2 فنجان استفاده می کنیم. آیا این کار درست است یا نه؟
استفاده از یک تی بگ برای دو فنجان ایرادی ندارد، فقط ممکن است ترکیبات در فنجان دوم کمی رقیق تر باشد.
اخیرا گروهی از دم کرده ها وارد بازار شدهاند که شبیه به بسته بندی آب میوهها به شکل خنک عرضه می شود. نظرتان در رابطه با آن ها چیست؟
ابتدا باید دید ساختار آن ها چیست و برای نگهداری آیا به آن ها افزودنی اضافه شده است یا خیر. دم کرده همان طور که از نام آن پیداست، یعنی روی گیاهی آب جوش بریزیم و به مدت نیم ساعت در ظرف را بگذاریم یا برای تسریع روند آن را روی بخار ملایم آب قرار دهیم تا گرمایی که به آن می دهد مانع از سرد شدن آن طی این مدت شود، بعد آن را مصرف کنیم. اگر ما دم کردهها را نگه داریم تا سرد شوند، مقداری رسوب در آن ها ایجاد می شود. اسم این نوشیدنی خنک شده دیگر دم کرده نیست و خواص دم کرده ها را ندارد. اگر در بازار موادی با این نام فروخته می شود که رسوب هم ندارد باید نام آن را عصاره یا نوشیدنی گذاشت. به طور حتم مواد نگه دارنده شیمیایی هم دارند. دم کرده ها را باید پس از تهیه آنی خورد. اگر سرد شد و مواد آن رسوب کرد، دیگر ممکن است فایده ای نداشته باشد.
در پایان، لطفا چند نوع دم کرده مفید به ما معرفی کنید تا در برنامه نوشیدنی های روزانه مان بگنجانیم؟
از دمکرده های پُرمصرف دیگر می توان به گیاه ختمی و گل پنیرک اشاره کرد که در سرماخوردگی به عنوان ضد سرفه، خلط آور و صاف کننده صدا قابل مصرف است.
همچنین دمکرده برگ نعناع از مصرف زیادی برخوردار است. این فرآورده به عنوان مسکن و ضد نفخ و اسپاسم می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
از دیگر دم کردههای پرمصرف چای سبز است که مصرف آن در ژاپن، چین و ترکمن صحرای ایران بالا است.
نحوه دم کردن آن کاملا شبیه چای و دارای اثرات مشابه بوده با این تفاوت که اثرات ضد سرطانی، آنتی اکسیدان، کاهندگی چربی و کلسترول آن بیشتر از چای سیاه است. لازم به یادآوری است که گیاه چای سیاه (چای معمولی) و چای سبز یکی بوده و فقط تفاوت آن ها در نحوه به عمل آوردن شان است، به این صورت که اگر به محض چیدن برگ چای تازه آن را خشک کنیم، چای سبز تهیه می شود ولی اگر پس از چیدن برگ تازه چای، عمل تخمیر(پلاسیده شدن) روی آن انجام شود به چای سیاه تبدیل می شود.
3-اثر عصاره گشنیز در کاهش درد
محققان دانشگاه علوم پزشکی سمنان در تحقیقات خود دریافتند عصاره آبی گیاه گشنیز، کاهش دردهای حاد و مزمن را در پی دارد.
این پژوهش با هدف بررسی اثر گشنیز بر دردهای حاد و مزمن در موش ها، توسط عباسعلی طاهریان و جمعی از همکارانش در دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد.
نتایج حاصل از مطالعات قبلی دال بر این بود که عصاره گیاه گشنیز در تخفیف درد در انسان و حیوان دخالت دارد.
در این مطالعه، موشهای نر سوری نژاد آلبینو در گروه های هفت تایی مورد استفاده قرار گرفتند. در گروههای مورد بررسی، عصاره گشنیز با دوزهای 100 و 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن، به صورت داخل صفاقی، به همه موش ها تزریق شد.
نتایج نشان داد که عصاره گشنیز در هر دو دوز تزریقی به طور آشکاری زمان پاسخ دهی حیوانات به محرک های دردزا را کاهش می دهد، طوری که دوز 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم به میزان 82 درصد و دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم به میزان 91 درصد درد حاد و مزمن را کاهش داد.
یافته های این مطالعه نشان می دهد که عصاره گیاه گشنیز سبب کاهش درد حاد و مزمن (افزایش بی دردی) می شود.
محققان این طرح برای پی بردن به مکانیسم های ضددرد گشنیز، انجام مطالعات بیشتری را توصیه می کنند.
4- آشنایی با خواص رازیانه
رازیانه با خواص فراوان دارویی، التیام بخش بسیاری از بیماری ها از جمله سرفه و سرماخوردگی است.
رازیانه، نوعی گیاه دارویی است که مصارف مختلفی دارد.
تمام بخش های مختلف این گیاه یعنی دانه، برگ و ریشه آن خوراکی است، ولی روغن حاصل از دانه های رازیانه، سمی بوده و حتی مصرف کم آن، می تواند منجر به ایجاد دانه های پوستی، مشکلات تنفسی و حالت تهوع گردد.
این گیاه دارای طعم تند، تلخ و شیرین است و کمی به طعم نعناع شبیه است.
مصرف رازیانه باعث افزایش شیرمادر و نیز کاهش وزن می شود. اما توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه این گیاه، ممکن است منجر به تشنج عضلانی و حتی توهم شود.
شامل 37 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله گیاهان دارویی