حافظه یا ویر یا ابزار ذخیرهسازی رایانه، ابزاری است که میتوان دانستهها را در آن انباشته و باز یابی نمود. در مفهوم گسترده تر این واژه به ابزارهای انبارش بیرونی چون دیسکگردان و یا نوارگردان گفته میشود. ابزار ذخیرهسازی نیمه هادی یکراست به پردازنده وصل میشود.حافظه پنهان یا Cachee ویر سریعی است که برای افزایش سرعت پیوند سیستم با دستگاههای کندتر بهره گرفته میشود و بکارگیری آن مایه آن میشود که سرعت و تواناییهای دستگاه سریع هرز نرود. مهمترین ویر (حافظه) پنهان در پردازندههای مرکزی (سیپییوها) وجود دارد که به سه گونه نخستینه و دومبنه و سومینه (L1 و L2 و L3) بخش میشود و امروزه ویر پنهان که در پردازشگرهای مرکزی ساختن آن هزینه بیشتری دارد تا ۱۶ مگا بایت هم میرسد.
انواع ویر
ویر با هدف انباشتن دانستهها (مانا، گذرا) در رایانه به کار برده میشود و دارای انواع گوناگونی است. ویرها را میتوان بر پایه نمایههای گوناگونی بخش بندی کرد. ویر گریزان Volatile و ویر ناگریزانNonvolatilee نمونهای از این بخش بندیها است. ویرهای گریزان بلافاصله پس از خاموش شدن سیستم دانستهها خود را از دست میدهند و همواره برای نگهداری دانستهها خود به منبع تامین انرژی نیاز خواهند داشت. بیشتر ویرهای رَم در این گروه جای میگیرند. ویرهای ناگریزان دادههای خود را همچنان پس از خاموش شدن سیستم نگه خواهند داشت. ویر «رام» ROM نمونهای از این نوع ویرها است. نام انواع حافظهها در زیر آمدهاست:
- حافظه دسترسی تصادفی (رَم) RAM
- حافظه فقط خواندنی (رام) ROM
- حافظه پنهان Cache
- حافظه دسترسی تصادفی پویا Dynamic RAM
- حافظه دسترسی تصادفی ایستا Static RAM
- ویر فِلَش Flash Memory
- حافظه مجازی Virtual Memory
- حافظه ویدیویی Video Memory
- بایوس (واسط سختافزار و نرمافزار) BIOS
استفاده از ویر صرفاً محدود به رایانههای شخصی نبوده و در دستگاههای متفاوتی نظیر: تلفن همراه، رایانه جیبی، رادیوهای اتومبیل، دستگاه پخش نوار ویدیویی، تلویزیون و ... نیز در ابعاد وسیعی استفاده میگردد. هر یک از دستگاههای فوق مدلهای خاصی از ویر را استفاده مینمایند.
فهرست مطالب:
تکنولوژی ساخت
انواع تراشه های حافظه
حافظه RAM
خواندن داده از حافظه
نوشتن داده در حافظه
DRAM
SRAM
حافظه های DIP
حافظه های SIMM
حافظه های RIMM
حافظه های DIMM
SDRAM
EDO RAM
FPM RAM
DDR RAM
DDR SDRAM
DDR2 SDRAM
DDR3 DRAM
مشخصات RAM
انواع حافظه در محیط DOS
مبانی حافظه های ROM
PROM
EPROM
EEPROM
حافظه فلش
حافظه پنهان
انواع حافظه Cache
حافظه نهان مجازی
Flash Disk
Virtual Memory
مزایا و معایب
پاورپوینت با عنوان حافظه های الکتریکی و الکترونیکی در 46 اسلاید