لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 24
چکیده
آب نیروی محرکهی کشاورزی در جهان به شمار میرود و توسعه نیز باالطبع با توجه به منابع آب و شیوههای آبیاری مقدور است، اما گزارش کارشناسان از وضعیت نگران کننده روند رو به رشد اراضی در معرض شور و ماندابی شدن، کمبود آب موردنیاز و تجمیع آن با کمبود و نارسائیهای مختلف از جمله مسائل مربوط به امکانات اجرایی و تأمین اعتبار، نارسایی در ارتباطهای فنی و تبادل نظرهای کارشناسی، عدم توجه به تجارب دیگر کشورها موجب به خطر افتادن کشاورزی و کشت آبی و در نهایت امنیت غذایی خواهد شد. علاوه بر این به امر بهرهبرداری و نگهداری نیز بهای کافی داده نمیشود. به نظر میرسد چاره کار در افزایش تحقیقات کاربردی، آموزش و ترویج راهکارهای آبیاری و زهکشی به منظور صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی و سایر بخشها نهفته است که از آنجا که مصرف آب در این بخش تا 95٪ آب مصرفی را به خود اختصاص میدهد از اهمیت بیشتری نسبت به سایر بخشها برخوردار میباشد لذا این مقاله از یک مقدمه و 6 بخش تشکیل شده است: 1- صرفهجویی چیست؟ 2- سخنان آیات عظام در مورد صرفهجویی آب 3- آب فرهنگ مذهب در گذر زمان 4- در مورد آب آیا میدانید که؟ 5- شیوههای صرفهجویی در آب مصرفی بخش کشاورزی و 6ـ راههای صرفهجویی در مصرف آب خانگی؛ در پایان نیز پیشنهادات و منابع تحقیق آمده است.
مقدمه
به نام خدایی که آب آفرید
ز آب آمده زندگی را پدید
چو یزدان به گیتی ره نو گشاد
گیاه و دد و دام و مردم نهاد
همه تشنهی آب پاک آمدند
از او زنده بر روی خاک آمدند
اگر چه در سال 1386 شعار بینالمللی سازگاری با کم آبی بود اما این واقعیتی است که هر روز بیش از پیش واقعیت زندگی ما شده و هرگز کهنه نمیگردد.
آب قدمتی به طول تاریخ بشر و ریشهای به عمق همهی باورها و فرهنگها دارد. پیشینیان معتقد بودند که زمین مخلوق آب و زندگی مولود آن است. و ما نیز باور داریم که عرش خداوند بر آب استقرار یافته و خداوند هر چیزی را از آب زنده گردانیده است.
با مروری بر تاریخ ایران نیز معلوم میشود که از 6000 سال قبل به این طرف جای پای آب را در سازهها و بناها و ... میبینیم، اما از دههی آخر قرن بیستم تاکنون موضوع آب به اندازه تمام تاریخ آن مورد بحث قرار گرفته است و این دغدغه نه فقط بحث سران، بلکه دغدغهی اکثر افراد بشر است به طوری که کارشناسان گفتهاند در دو دههی آینده از هر سه نفر انسان روی زمین دو نفر استرس آب خواهند داشت. امروزه نیز مطابق آمار رسمی حداقل 2/1 میلیارد نفر از مردم جهان به آب سالم بهداشتی و 4/2 میلیارد نفر نیز به سیستم دفع بهداشتی فاضلاب دسترسی ندارند. همچنین روزانه 3 هزار کودک نیز جان خود را به خاطر آب و بیماریهای ناشی از آن از دست میدهند. این کره خاکی را آب فرا گرفته که تنها 3٪ آن شیرین است و نزدیک به این آب شیرین هم به لحاظ اقتصادی و فنی قابل دسترسی نیست. اگر همهی آبهای موجود دنیا را در یک گالن فرض کنیم کل آب شیرین به اندازه یک قاشق چای خوری است تا جایی که یکی از صاحبنظران گفته است: جهانی که به اندازه یک قاشق آب دارد.
در این میان کشور ما ایران از اولین تمدنهایی است که به مقوله آب پرداخته است و بعضی تمدن آن را تمدن آبی نامیدهاند اما همین کشور 85 درصد سطح آن در مناطق خشک و نیمه خشک و فراخشک قرار گرفته است و متوسط بارش آن بارش جهانی است و در حالی که یک درصد از جمعیت جهان را در خود جا داده، تنها یک سوم منابع آب تجدیدپذیر را در اختیار دارد، پس برای زندگی همراه با رفاه و سلامت گریزی جز پرداختن جدی به مشکل آب نداریم. ما اول باید باور کنیم که کشور کم آبی هستیم و این باور باید در بین مردم و برنامهریزان به طور عمیق نهادینه بشود، دوم اینکه باید باور کنیم چارهای جز سازگاری با کم آبی نداریم یعنی شرایط زندگی خود را باید با کم آبی سازگار کنیم و سپس باید برنامهریزی داشته باشیم، راهکار اجرایی تدوین نمائیم و به مرحلهی اجرا بگذاریم و برای تدوین این راهکارها باید به دنبال میراث گرانقدر خود باشیم و در نهایت سازگاری با کم آبی را تبدیل به فرهنگ کنیم: گیاه کم آب بر، درخت کم آب بر، صنعت کم آببر، انسان بهینه مصرف و در نهایت کشور کم مصرف و اینگونه است که ضرورت پیدا کردن راهکارهایی برای صرفهجویی در مصرف آب خودنمایی مینماید.
صرفهجویی چیست؟
صرفهجویی به معنی کم مصرف کردن نیست، بلکه جلوگیری از مصارف غیرضروری میباشد. در واقع همان بهینه مصرف کردن است.
صرفهجویی در مصرف، درست مصرف کردن، بهینه مصرف کردن و مصرف اقتصادی هر چه که هست یک مفهوم بیشتر نیست و آن درنظر گرفتن صرفه و صلاح همگان در مصرف است. صرفهجویی به هیچ عنوان یک مفهوم شخصی و حتی اجتماعی در داخل مرزهای یک کشور نیست. صرفهجویی باور و تفکری است که نهایتا به صلاح جامعه، بشریت و زمین و زمانی است که خداوند برای زندگی کردن در اختیار ما گذارده است و در حقیقت شکرگزاری به درگاه الهی است.
فرهنگسازی و وجدانی کردن این باور البته کار سختی است. هنوز حتی در کشورهای اروپایی با وجود تمام توان رسانهای و فرهنگی که دارند لحظهای از یادآوری و آموزش این فرهنگ غافل نیستند. در کشور ما که سالها منابع و سرمایههای نسلهای آینده ارزان در اختیار مردم قرار گرفته است، به ظرافت و شیوههای پیچیدهتری برای پذیرش و رعایت فرهنگ صرفهجویی از جانب عامه نیاز میباشد. مردم باید بیاموزند که صرفهجویی یک دستور حکومتی نیست و منافع آن اجتماعی و جهانی است نه سیاسی. حقیقتی متأسفانه در سهمیهبندی بنزین و شعارهای کم مصرف کردن همیشه سیاسی شده است و مردم هم همیشه در پی راهی برای رعایت نکردن آن.
سخنان آیات عظام در مورد صرفهجویی آب
آیت الله مکارم شیرازی: با اشاره به داستان حضرت یوسف فرمودند: در گرفتاریها نباید دچار وحشت بشویم بلکه باید با استقامت بر سختیها غلبه کنیم ایشان همچنین بیان نمودند بهترین راه مقابله با خشکسالی صرفهجویی است.
آیت الله نوری همدانی: اسراف یکی از گناهان بزرگ است و باید در مصرف آب صرفهجویی کنیم.
راهکار برای صرفهجویی آب مصرفی و کشاورزی 23 ص