لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 30
فهرست مطالب
تقسیمات اکولوژی 5
مفاهیم متداول در مکتب اکولوژی 6
نظریه دوایر متحدالمرکز 6
نقد مکتب اکولوژی انسانی کلاسیک 8
رویکرد جدید در مکتب اکولوژی انسانی 9
نقد رویکرد نوین مکتب اکولوژی انسانی 10
دید کلی 10
تقسیمات اکولوژی 11
اتواکولوژی (Autoecology) 11
سین اکولوژی (Synecology) 12
تفاوت اکولوژی و فیزیولوژی گیاهی 12
مباحث مورد بحث در اکولوژی عمومی 13
اصول کلی در مورد مطالعه محیط 13
جمعیت 14
آلودگیهای محیط زیست 14
زیستگاهها 14
ارتباط اکولوژی با سایر علوم 15
اکوسیستم 15
ساختار زیستی اکوسیستم 16
تولید کنندگان 16
. مصرف کنندگان 17
تجزیه کنندگان 17
ساختار فیزیکی اکوسیستم 17
جو 17
آب 17
خاک 18
ساختمان اکوسیستمها از دیدگاه شکل ظاهری 18
اکوسیستم طبیعی 18
اکوسیستمهای مصنوعی 19
قابلیت تولید اکوسیستم 19
قابلیت تولید اولیه 19
قابلیت تولید خالص 19
مفاهیم 20
مجموعه عوامل غیر زنده. 20
انواع اکوسیستم از نظر ناقص یا کامل بودن چرخه مواد 21
مکانیسم روند تولید در اکوسیستم 21
مکانیسم روند مصرف در اکوسیستم 22
اکوسیستم آب 24
عوامل غیرزنده 24
اکوسیستمهای خشکی 25
مرتع 26
بیابان 26
چشم انداز بحث 26
عوامل موثر در رشد اکوسیستم 27
آب و هوا 27
عوامل ادافیک 27
ناهمواری 28
توالی 28
تنوع 29
نیش اکولوژیکی 29
قانون مینیمم یا حداقل 30
اکولوژی عمومی
واژه Ecology از لغت یونانی oikos بهمعنای مسکن و پسوند Logos بهمعنای شناخت، اولینبار توسط ارنست هکل (Ernst Haeckel: 1834-1919) زیستشناس آلمانی در سال 1869 بیان شد.
اکولوژی بهمعنای "محیطشناسی" عبارت است از مطالعه زیست یا بوم که چگونگی اشغال زمین توسط موجودات زنده و همچنین، نحوه تنسیق آنان در اماکن و چگونگی کنش و واکنش بین این موجودات با یکدیگر را شامل میشود. پس محیطشناسی، دانش شرایط هستی و تعامل یا کنش و واکنش بین موجودات زنده و محیط و یا دانش مرتبط با روابط موجود زنده و محیط میباشد. بهعبارت کلیتر، بومشناسی به مطالعه رابطه میان صور زندگی با محیط طبیعی اطلاق میشود.
هر چند بومشناسی در علوم طبیعی ریشه دارد ولی دانشمندان علوم اجتماعی نیز در سده گذشته، اصول آن را برای مطالعه جمعیتهای انسانی بهکار بردهاند. هنگامی که محیطشناسی در مورد انسان بهکار میرود به چگونگی استقرار انسان در جغرافیا و مخصوصا شیوههای تجمع انسانها و سکونت آنان در جغرافیا توجه دارد. از نظر مککنزی (Mac kenzie)، محیطشناسی انسانی، مطالعه وابستگی متقابل و گروهبندی انسانها در فضاست. او در اثرش با نام شهر (City: 1925) میگوید: «محیطشناسی اجتماعی از آنرو به مطالعه روابط موجودات انسانی در چارچوب فضا و زمان میپردازد که این روابط از نیروهای گزیننده، توزیع کننده، و انطباقبخش محیط طبیعی تأثیر میپذیرند.»
محیطشناسی یا بومشناسی، در اصطلاح جامعهشناختی نام یکی از مکاتب مطرح در حوزه جامعهشناسی شهری است. بنیانگذار این مکتب که به مکتب شیکاگو نیز معروف است رابرت پارک (Robert Ezra Park: 1864-1944)، است که در سال 1916 پس از ورود به دانشگاه شیکاگو مقالهای تحت عنوان "شهر: پیشنهادی برای تحقیق درباره رفتار انسان در محیط شهری" نوشت و جامعه را به ارگانیسم تشبیه کرد.در این مقاله وی، رویکرد بومشناسی را به اختصار، در آغاز ذکر کرده است. پارک در اینجا نیز این رویکرد را یکی از رویکردهای چهارگانه نسبت به شهر تلقی نموده است؛ سه رویکرد دیگر؛ جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی محسوب میشوند. پارک تلاش کرده که از مفاهیم زیستشناختی برای فهم شهر کمک بگیرد. وی در زمانی طرح خود را ارائه کرد که کاربرد نظریه اجتماعی داروین از شهرت عمومی برخوردار بود. داروینیسم اجتماعی از مفاهیم زیستشناختی برای توجیه نابرابریهای اجتماعی براساس مفاهیمی چون بقای اصلح استفاده میکرد. در واقع پارک روششناسی خود را از امیل دورکیم گرفته بود و نظریه خود را از چارلز داروین اخذ کرده بود. در مکتب اکولوژی به رابطه میان ارگانیسم و محیط میپردازد و این برگرفته از زیستشناسی داروینی است. همانطور که در زیستشناسی در میان انواع موجودات تفاوتهایی وجود دارد آنکه قویتر است سلطه بهوجود میآورد در میان گروههای شغلی و طبقاتی نیز آنکه قویتر است مسلطتر است و کنترل شهر را بهدست میگیرد. بهعنوان نمونه درختان در جنگل از طریق نور کنترل جنگل را در دست میگیرند و بخش تجاری نیز در یک شهر از طریق موقعیت مرکزی کنترل را در دست میگیرد و اعمال سلطه میکند.
پارک شهر، اجتماع و ناحیه را مفاهیمی صرفا جغرافیایی ندانسته است و آنها را نوعی "ارگانیسم اجتماعی" و یا در جایی دیگر یک واحد "ارضی-کارکردی" میداند. از نظر پارک و مکتب شیکاگو شهر ترکیبی از عناصر مادی (مدنیت) و غیر مادی (اخلاقی) است که بخش دوم مهمتر است. از نظر پارک شهر همانند یک اندام زنده اجتماعی محل اسکان طبیعی انسان متمدن میباشد بدین معنا که شهر نمایانگر یک "ناحیه فرهنگی" با نمونههای فرهنگی ویژه است. از نظر وی شهر نهتنها متشکل از افراد انسانی، امکانات اجتماعی، خیابانها، ساختمانها، چراغهای برق، متروها، نهادها، بیمارستانها و مدارس است، بلکه یک قلمرو و منطقه روانی مشتملبر؛ مجموعهای از شیوههای کاربردی، نگرشهای سازمانیافته و احساسات را تشکیل میدهد. بنابراین شهر دارای دو جنبه توأمان است: جنبه کالبدی و جنبه ماهیت انسانی. از نظر پارک شهر کارگاه تمدن بشر است.
دانلود مقاله کامل درباره اکولوژی عمومی