لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 90
سبزیکاری
سبزی های برگی :
خصوصیات عمده سبزی های برگی :
مقاومت به سرما (زمان کاشت دمای پایین).
گلدهی در روز بلند که باعث کاهش کیفیت.
اغلب انها یکساله اند و در انواع چند ساله به صورت یکساله کشت می شوند.
سبزی های برگی به دو دسته تقسیم میشوند
سبزی هایی که به صورت پخته مصرف می شوند (اسفناج –تره- جعفری-کرفس).
سبزی هایی که به صورت تازه مصرف می شوند (کاهو وسایر سبزی های برگی ).
اسفناج )) Spinacia oleraceae L
اصل وقدمت
نوع وحشی وخودرو آن در آسیای مرکزی است(ایران –ترکمنستان – افغانستان)
Spinacia tetranda
مشخصات گیاهشناسی
(خانواده چغندر ) Chenopodiacea
یکساله و روز بلند
در ابندای رشد ساقه کوتاه و برگها طوقه ای(روزت)
ریشه اصلی عمیق تا عمق 140 سانتیمتر(مقاوم به شوری)
برگ تخم مرغی یا بیضوی یا نیزه ای- دارای پهنک صاف یا چروکیده).
چروکیده از نظر نگهداری در انبار مناسب تر هستند
گل نر: کاسبرگ: 4- پرچم: 4
گل ماده:کاسبرگ: 2 یا 4 – مادگی: یک خامه و4 تا 6 کلاله دارد
انواع جنسیت در اسفناج
1- پایه هایی که فقط گل نر دارند(برگ کم وزود گل).
2- پایه هایی که فقط گل ماده دارند. (برگ زیاد ودیرگل).
3- پایه های دوجنسی که گل نر و ماده به تعداد مساوی دارند.
3- پایه های دوجنسی که گل نر بیشتر از ماده دارند.
4- پایه های دوجنسی که گل ماده بیشتر از نر دارند.
نوع 2 و 4 از نظر کیفیت و اقتصادی بهتر هستند.
قند، کلروفیل و کاروتن در گیاه ماده بیشتر است.
امروزه ارقام یک پایه با گل های نر بیشتر طوری اصلاح شده اند که برگ زیاد ودیرگل هستند.
انواع بذر در اسفناج
1- بذر خاردار(انواع قدیمی-مقاوم به سرما- بذر پاشی با ماشین مشکل)
Spinacia oleraceae var oleraceae or Spinosa
2- بذر صاف
Spinacia oleraceae var inermis
ارزش غذایی
1- 3 درصد پروتئین
) ABC)2-ویتامین های
3- املاح معدنی( کلسیم – فسفر – آهن- منیزیم- پتاسیم)
4- وجود اسید اگزالیک و نیترات در اسفناج برای سلامتی مضر است.
5-اسید اگزالیک +کلسیم =اکسالات کلسیم(کمبود کلسیم)
6- نیترات در آوندها ذخیره می شود پس دمبرگ و ساقه مملو از نیترات که در طول حمل و نقل و انبار این ماده به نیتریت و از ترکیب نیتریت+ آمین = نیتروزامین(سرطان زا )تولید می شود.
نکته :
سبزی های برگی مثل کاهو و اندیو و کلم چینی نیترات بالایی دارند(روز ابری).
سپس سبزی های ریشهای متوسط
و در اخر سبزی های میوه ای می باشند.
شرایط محیطی
1- آب و هوای خنک
2-تابش زیاد آفتاب و دمای متوسط وهوای مرطوب بهترین رشد دارد.
3-مقاوم به سرما و بعضی ارقام تا 7- تحمل می کنند.
4- دوره رشد کوتاه (40-50 روز)و در بهار، پاییز و زمستان کشت می شود.
رشد زایشی تحت تاثیر طول روز و گرما است.
دمای 0تا5 درجه سانتیگراد به مدت 8-10 روز باعث تسریع گلدهی می شود(ورنالیزاسیون).
خاک
زمین های عمیق با بافت متوسط و حاصلخیز که دارای هوموس و رطوبت کافی هستند.
مناسب 6-7 می باشد. pH
در زیر 6 رشد کم ودر بالای 7 کلروز ناشی از کمبود منگنز ایجاد می شود.
کود
کود حیوانی کاملا پوسیده( تازه باعث بیماری قارچی )
دادن آهک 4 هفته قبل از کاشت به خاک اسیدی مناسب است (اسفناج خاک خنثی تا کمی قلیایی را ترجیح می دهد).
کود شیمیایی (فسفر-ازت – پتاس) در انواع بهاره و زمین های قوی یک مرتبه قبل ازکاشت.
اما در زمستانه و زمین های ضعیف، یک سوم کود ازت به همراه کودهای فسفره و پتاسه قبل از کاشت و دو سوم باقیمانده در دو مرحله به صورت سرک داده می شود.
مقدار کود ازت براساس مقدار محصول و مقدار نیترات برگ محاسبه می شود.
حد مجاز نیترات در برگ اسفناج است.ppm300
ارقام اسفناج
انتخاب ارقام جدید بر اساس خصوصیات زیر:
1- سرعت رشد زیاد
2-تمایل کم به گل رفتن
3-یکسان بودن برگ ها
4-تمایل کم به زرد شن
5- کم بودن مقدار نیترات
6- مقاومت به سرما و افات وامراض(سفیدک دروغین).
7- ارقام با شکل ایستاده
ارقام ایران اسفناج برگ پهن ورامین و تعدادی ارقام خارجی است.
بذر های هیبرید وجود دارند(کیفیت بالا وگران هستند)
کاشت و داشت
جوانه زنی بذر در دمای زیاد(بالای 15 درجه)وکمبود آب و اکسیژن کاهش می یابد.
کاشت: 1- دست پاش 2-ردیفی(15-25 سانتیمتر) –عمق کاشت :2-4 سانتیمتر
زمان کاشت:بهاره(اخر اسفند) پاییزه (اخر تابستان) زمستانه(اخرپاییز).
آب فراوان احتیاج دارد(افزایش محصول و جلوگیری از گل دادن ).
بر داشت
وقتی برگ ها 5 تا 6 برگی شدند. بعد از ابیاری وتبخیر آب اضافی برداشت می شود.
15-20 تن در هکتار و گاهی35-40 تن در هکتار است.
دانلود مقاله کامل درباره سبزی کاری