قراردادهای سلف(FORWARD CONTRACT):
قراردادی است که به موجب آن دو طرف تعهد می کنند در یک تاریخ مشخص با یک قیمت مشخص یک کالا با کیفیت مشخص که کلاً براساس توافق طرفین تعیین خواهد شد را مبادله کنند. در این قرارداد هم پیش شرط این است که تفاوت دیدگاه نسبت به قیمت آینده برای خریدار و فروشنده وجود داشته باشد. براساس قرارداد سلف تمامی مبلغ بایستی قبلاً پرداخت گردد و کالا در سررسید تحویل شود. بدین ترتیب، در این معاملات، غالباً یا پول نقد رد وبدل می شود یا اسنادی که معادل پول نقد به شمار می آیند. یکی از دارائیهایی که معامله سلف آنها بسیار متداول است، نفت خام (مثل نفت خام سبک عربستان، تحویل در ژانویه) است.
قراردادی است که در آن دو طرف تعهد می کنند که دریک تاریخ مشخص تعیین شده طبق ضوابط بازار رسمی بورس و با یک قیمت مشخص و تعیین شده طبق ضوابط بازار رسمی بورس،. یک کالا با کیفیت مشخص و تعیین شده طبق ضوابط بازار رسمی بورس، را مبادله کنند. مبلغ این معامله یا در زمان معامله قرارداد آینده یا در زمان سررسید معامله قرارداد آینده تعیین می شود.لذا اگر مبلغ معامله در زمان معامله تعیین شود فروشنده معمولاً نگران است که قیمت کالا در آینده بالا رود و خریدار نگران است که قیمت کالا ثابت مانده یا پایین بیاید و برعکس در صورتی که مبلغ معامله در زمان سررسید مشخص شود خریدار نگران است که قیمت کالا در آینده بالا رود و فروشنده نگران است که قیمت کالا ثابت مانده یا پایین بیاید. این قراردادها در بازارهای رسمی یا بورس انجام می گیرد و مقداری از مبلغ مورد معامله نزد سازمان بورس به عنوان وجوه تضمین حسن انجام قرارداد قرار می گیرد.
الف) قراردادهای فور وارد:
قرارداد سلف به عنوان سادهترین اوراق مشتقه به شمار میآید. این قرار داد توافق خرید یا فروش یک دارایی در یک زمان مشخص در آینده با یک قیمت مشخص است. این قیمت میتواند از قیمت نقدی آن – که قیمت معامله در روز قرارداد میباشد – متفاوت باشد. قرارداد سلف در بازار فرابورسی(غیررسمی) معامله میشود که اصولاً مابین دو موسسه مالی یا یک موسسه مالی و مشتری او صورت میگیرد.
یکی از طرفهای قرارداد سلف با خرید دارایی مورد معامله در یک زمان مشخص در آینده و با قیمت مشخص برای خود وضعیتی مثبت از دارایی در محاسبات خود فرض میکند و به عکس طرف دیگر با توافق فروش دارایی در همان زمان و به همان قیمت برای خود وضعیتی منفی از آن دارایی در آن زمان را فرض میکند.
براساس دادههای سری زمانی میتوان الگوهای مختلفی را برای قیمت این قراردادها استخراج کرد. بطور معمول در یک بازار عادی قیمتهای آتی نسبت به زمان روندی صعودی دارند (همانند قراردادهای آتی طلا)، ولیکن در برخی موارد ازجمله نفت خام، قیمت آتی اصولاً تابعی کاهنده نسبت به سررسید میباشد.جدول مقایسه قراردادهای سلف و آتی
دانلود پاورپوینت ابزارهای مالی در بازار سرمایه- 28 اسلاید