یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

یارا فایل

مرجع دانلود انواع فایل

دانلود مقاله تکنولوژی تولید صابون

اختصاصی از یارا فایل دانلود مقاله تکنولوژی تولید صابون دانلود با لینک مستقیم و پر سرعت .

دانلود مقاله تکنولوژی تولید صابون


دانلود مقاله تکنولوژی تولید صابون

معمول ترین و پر مصرف ترین شوینده آب است. پاک کننده ها فقط عمل شستشو را در آب اسان تر می کنند. صابون یکی از قدیمی ترین مواد شیمیایی پاک کننده است و تاریخ آن قبل از تحریر نوشته ها می باشد. توضیحات لوحه های گلی در سامره حاکی از این است که حدود 2500 سال قبل از میلاد اطلاعاتی از صابون ساخته شده از روغن و خاکستر گیاهانی که سرشار از کربنات پتاسیم بود وجود داشته است. این صابون در شستشوی پشم مورد استفاده قرار می گرفته است. از صابون هم چنین در نوشته جات مصری به مورد مصرف دارویی نیز اشاره شده است. قلیای طبیعی که ترونا Trona نامیده می شود در دره نیل در کنار دریای مدیترانه پیدا شده که همراه با چربی های حیوانی و گیاهی می توانسته جهت تهیه صابون مناسب باشد. در 2000 سال پیش در مصر حتی شستشو با آب نیز معمول نبوده است. کثیفی بیشتر بدن نشانه عمق ماتم و عزا بوده است. حتی بعد از دسترسی به صابونهای اولیه مصریان از آن جهت شستشوی لباس و پارچه استفاده می کرده اند گفته می شود که هنر صابون پزی از قون سلت Celts آموخته شده است. این قبیله اولین بار به صابون نام سیپو Saipo دادند.

رومی ها معروف به استفاده کنندگان اولیه صابون بوده اند و در امپراطوری رم ادرار به عنوان منبع اصلی کربنات آمونیوم جمع آوری می شد.

دکتر گالن Galen در سال 167 بعد از میلاد در رم اظهار می دارد که صابون پوست را نرم و کثیفی ها را حل می کند.

تاریخ اشاره نکرده که در این روزگاران آیا ثروتمندان رومی که حمام هایشان مجهز به آب گرم و آب سرد بوده است آیا صابون نیز استفاده می کرده اند یا نه؟

چربی های مصرفی جهت صابون از حیوانات بومی ونیز روغن زیتون بود. چربی ها را می گذاشتند تا فاسد نشود و در نتیجه اسیدهای چرب آزاد آن ها زیادتر شده و عمل صابونی شدن تسریع یابد. طرز عمل بدین گونه بود که محلول کربنات قلیایی و چربی ها در ظرفهایی بر روی آتش تا خشک حرارت داده می شد و سپس آب بیشتری اضافه شده و مخلوط مجددا جوشانیده می شد. این عمل تا مقدار لازم تکرار می شد. عملیات اولیه عمدتا جهت هیدرولیز چربی بود و در نهایت اسیدهای چرب آزاد با کربنات قلیایی تشکیل صابون را می داد. البته همه این کارها بدون اطلاع از شیمی صابون و به طور تجربی عمل می شد. به نظر می رسد که اعراب در اوائل قرن هفتم میلادی مسئله قلیا را حل کرده اند.

بدین گونه که آب را از مخلوط خاکستر چوب و آب آهک عبور می دادند. بدون شک کشف این عمل اتفاقی بوده است. اما آنها را به روش صحیح تر پخت شد هدایت نموده است. و بالاخره در نهایت آنها را به ساخت صابون جامد که راه را برای اروپا هموار ساخته است راهنمایی کرده است.

عرب ها روش ساخت صابون را به اسپانیولی ها که صابون جامد با کیفیت نسبتا بالا از روغن زیتون و با ریلاز (خاکستر گیاهان دریایی) تولید می کردند انتقال دادند. این هنر نه تنها به اسپانیا بلکه به تمام کشورهای حوزه مدیترانه که روغن زیتون در کشورشان تولید می شد منتقل گردید. در قرن پانزدهم و شانزدهم میلادی شهرهای متعددی از اسپانیا و اینالیا مراکز صنعت صابون گردید.

در قرن هفدهم به تدریج مارسل Marseill در فرانسه در تهیه صابون تسلط یافته و بسیاری از کارخانجات کوچک صابونسازی معروف در این شهر احداث گردیدند.

گرچه فرانسویها باید جهت باریلاز وارداتی خود پول زیاد می پرداختند، آنها چیزهای مهمترین نیز داشتند. در آن روزها گیاهان معطر به طور وسیعی در جنوب فرانسه کاشته می شدند. فرانسویها از این عطرها جهت معطر نمودن صابون های خود استفاده می کردند. در قرن هفدهم صنعت صابونسازی در انگلیس نیز رشد کرد. در این سالها مالیات های زیادی به صابونها تعلق می گرفت در سال 1622 یک کمپانی بزرگ صابونسازی در انگلیس مبلغ 20 هزار پوند جهت سه هزار تن صابون تولیدی خود مالیات داد. در این سالها صابون جهت شستشوی بدن یک محصول گران بودن، قیمت چربی مصرفی بود. چربی مصرفی در این زمان روغن زیتون بود. این شرایط تا شروع قرن نوزدهم به قوت خود باقی ماند. در این زمان تولید چربی های نواحی استوایی و به خصوص روغن نارگیل و روغن پالم به سرعت افزایش یافت و از طرفی با کشف روش تولید کربنات سدیم توسط لبلان در سال 1804 تحولی در تولید صابون به وجود آورد. در نتیجه در اواخر قرن نوزدهم صابون به صورت معمول در دسترس همگان قرار گرفت بسیاری از کارخانجات معروف صابونسازی آمریکا فقط 150 تا 200 سال بیشتر قدمت ندارند.

صابون نمک سدیم اسیدهای چرب می باشد. این اسیدها از روغن هایی با منشاء گیاهی و یا چربی های حیوانی به دست می آیند. قیمت تمام شده و نیز خواص هر نوع صابون اساسا بستگی به نوع چربی های مصرفی دارد و عمده ترکیب صابون را شامل می شوند.

ملاحظه اساسی در انتخاب مخلوط چربی ها در صابونسازی اینست که مخلوط شامل نسبت مشخصی از اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع و نسبت مناسب از طول مولکولهای کوتاه و بلند از آنها باشد تا صابون حاصل از آنها دارای پایداری، سهولت کف دهی، دوام کف، سختی و شویندگی و سایر خصوصیات مورد انتظار مطلوب را داشته باشد. چربی های مورد مصرف صابونسازی ها برای تولید صابون معمولی توالت عمدتا پیه صنعتی و روغن نارگیل به نسبت های 80 به 20 تا 85 به 15 می باشد ولی از آنجا که خصوصیت روغن پالم تصفیه و بی بو شده (RBD) به پیه صنعتی تصفیه شده شباهت زیادی دارد و نیز روغن پالم کرنل RBD نیز با روغن نارگیل تصفیه شده از نظر کیفی شباهت دارند، با توجه به قیمت ها جانشینی آنها با هم در حال گسترش است می توان به جای چربی های فوق الذکر از ترکیب اسیدهای چرب و یا روغن های مختلف نیز در صورت رعایت ملاحظات اساسی در ترکیب درصد مواد تشکیل دهنده آنها استفاده نمود. از آنجا که در مخلوط چربی های مختلف از جمله پالم استئارین ترکیب درصد اجزاء تشکیل دهنده (اسیدهای چرب مختلف) با فرمول های معمول مطابقت کامل ندارد، می توان تفاوت ها را با مقایسه نسبت درصدها و نیز مقایسه خواص فنی صابون از جمله پارامترهای بین کیفیت صابون تحلیل نمود از آنجا که گزارش در رابطه با مصرف پالم استئارین است سعی می شود تا اطلاعات و آمار از سایر چربی ها کمتر و بیشتر به این ماده اختصاص یابد.

 معیار انتخاب چربی ها و روغن ها:

با مخلوطی از چربی های مناسب می توان صابونی با خواص موردنظر تهیه نمود. عوامل تکنیکی و اقتصادی موثر در انتخاب مخلوط چربی ها عبارتند از:

الف) قابل دسترس بودن (فراوانی) چربی یا روغن و نیز قیمت تمام شده آنها.

ب) پایداری و نیز کارهای لازم بر روی چربیها و روغن ها قبل از مصرف و از جمله تصفیه های لازم.

ج) خصوصیات تکنیکی از جمله عدد صابونی SV، عدد یدیIV، فاکتور INS، تایتر عدد تناسب حلالیت SR.

د) کیفیت صابون از نقطه نظر رنگ، بو، خاصیت کف دهی، سختی، قدرت پاک کنندگی، پایداری اسانس و غیره.

ابتدا خصوصیات لازم بر شمرده می شوند و سپس هر کدام از این پارامترها در فرمولهای مختلف بررسی می گردند.

  1. بهتر است صابون سریع کف کند و کف آن نیز پایدار باشد. کف کنندگی سریع را بیشتر روغن های لوریک مانند اسید چرب نارگیل یا پالم کرنل تامین می نمایند و کف پایدار را چربی پیه و یا روغن پالم و یا روغن پالم استئارین تامین می نمایند.
  2. صابون نباید زود مستهلک شود و زود حل گردد. صابون های لوریک راحت حل می شوند ولی صابونهای پالم و پیه کمتر حل می شوند. لذا ترکیب مناسبی از این نوع چربی ها یا روغن ها مناسب است.
  3. حساسیت پوست بدن نسبت به صابون باید کم باشد. بیشتر، چربی هایی که دارای مولکولهای ریز هستند مثل پالم کرنل و روغن نارگیل باعث حساسیت پوستی می شوند (در مصرف بالاتر از حد معمول)، لذا باید مصرف آنها در تولید صابون محدود باشد و یا در مصرف بالاتر آن ها باید مواد کمکی خنثی کننده این اثر اضافه شوند. (با افزایش لانولین و چربی های آزاد یا هر دو).
  4. صابون تولیدی باید دارای سختی مناسب جهت قالب گیری باشد. برای این منظور باید از مخلوط مناسب چربی ها استفاده نمود. البته میزان رطوبت و مواد افزودنی و الکترولیت نیز در این رابطه نقش دارند.
  5. صابون باید عاری از بو باشد و بنابراین چربی های تصفیه شده و بی بو شده مناسب تر هستند.
  6. هر چه رنگ صابون پایه سفیدتر باشد رنگ قالب صابون روشن تر و پایداری رنگ آن نیز بیشتر است. برای این منظور باید رنگ چربی های مصرفی روشن تر باشند.
  7. صابون نباید در خلال مدت تولید تا مصرف فاسد شود. عوامل موثر فاسد شدن عمدتا اسیدهای غیر اشباعی مصرف شده می باشند که در اثر اکسیداسیون تجزیه می گردند.
  8. ترک خوردگی و دوام صابون باید مناسب باشد. عوامل موثر در ترک خوردگی میزان الکترولیت در صابون، تایتر اسیدهای چرب مصرفی و عوامل فیزیکی مثل پلودینگ و عبور دادن صابون از غلطت و امثالهم می باشند.

فهرست مندرجات:

فصل اول .............................................. مقدمه       8-4

        تاریخچه صابون

        مقدمــــه

        معیار انتخاب چربی ها روغنها

        پارامترهای انتخاب چربی مناسب

فصل دوم ............................. فرآیند ساخت صابون     34-9

        عمل صابونی شدن

        مکانیسم عمل پاک کنندگی

        مشخصه کف کنندگی

        مشخصه های فیزیکی و شیمیایی مواد اولیه

        انواع صابونها و ساختمان هایشان

  • ساختمان مولکول صابون انیدر
  • ساختمان صابون هیدراته جامد و هیدروزولها
  • 2) هیدروزولها
  • 2) فرمهای کریستالی در فاز هیدراته

          1-2-2)صابون جامد فاز آلفا

          2-2-2) صابون جامد فاز بتا

          3-2-2) صابون جامد فاز امگا

        پخت در سیستمهای سه تایی

                اصطلاحات به کار رفته

                روشهای محاسبه ی انتخاب اختلاط چربیها و روغنها در تولید صابون

                روشهای پخت صابون

  • پخت سرد
  • پخت نیمه گرم
  • پخت گرم

                مرحله ی دم کردن

                عمل خنثی سازی

        روش تولید مداوم

                روش خنثی سازی اسیدهای چرب

                عمل خنثی شدن متیل استرها

                مزایای بکار گیری سیستم پیوسته و مداوم

        پروسس صابونی فلکس

        مرحله ی خشک کردن صابون

                انواع خشک کن ها

                خشک کن های تحت خلا

                پلودر

         مواد افزودنی به صابون جهت افزایش کیفیت

         ترکیب و دوام صابون

         بسته بندی صابون

 فصل سوم........... بررسی عوامل کیفی در تولید صابون    38-35

         بررسی عوامل کیفی در تولید صابون

فصل چهارم ............................... صابون در بازار      42-39

     انواع صابونهای موجود در سطح بازار و مواد متشکله آنها

فصل پنجــم ........................ پیشنهاد و نتیجه گیری      47-43

    استفاده از پالم استیارین درتولید صابون

               خواص شیمیایی پالم استیارین و خواص تکنیکی صابون حاصله

               بررسی فرمولهای مختلف صابون با استفاده از پالم استیارین و تحلیل کیفی

                      صابون حاصله

               تحلیل اقتصـــادی

               نتیجه

شامل 48 صفحه فایل word قابل ویرایش


دانلود با لینک مستقیم


دانلود مقاله تکنولوژی تولید صابون
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.